Calçots, un aliment molt català i molt familiar


Tothom ha menjat calçots però coneixeu la seva historia o com es cultiva?

Els “calçots” va ser descobert, a finals del segle XIX per un pagès vallenc conegut amb el nom de “Xat de Benaiges” qui començà a coure a les brases els brots tendres nascuts d’una ceba vella.

Van ser conreats especialment para que es quedés mig colgada i a mesura que creixia es procedia a tapar-la amb terra. Això es coneix com a calçar i és lo que dóna nom al calçot, al calçar queden allargats,aquesta forma característica està ideada per poder-los consumir en una graella.

Però que seria una calçotada sense salsa? La recepta original no la sap ningú per que es una recepta que va de generació a generació i s’adapta els gustos de cada família.

El que si podem dir es que la majoria de salses comparteixen la mateixa base. Aquesta recepta està pensada per 4 persones:

Romesco_i_ingredients100 g d’ametlles torrades
30 g d’avellanes torrades
4 o 5 tomàquets vermells escalivats
1 cabeça d’alls escalivada
80 cl d’oli d’oliva de Valls
1/2 gotet de vinagre
1 pebrot sec o pebre vermell dolç
julivert i sal

Agafeu tots els ingredients i feu una picada en un morter o be en una batedora fins que agafi la consistència que mes us agradi. A partir d’aquí la salsa s’adapta als gustos de les famílies, n’hi han que per exemple hi posen nyores o xocolata per donar-li un toc de gust diferent.

Encara que tradicionalment els calçots es mengen a la brasa, al no deixar de ser una ceba te diverses possibilitats com consumir-los com a crema, truita, arrebossat en tempura… les possibilitats semblen infinites i delicioses.

Si voleu provar una calçotada com les de tota la vida al Restaurant Sant Antoni, oferim calçotades durant la temporada, amb calçot de Riudoms i carn a la brasa, per mes informació truqueu al 977 85 15 83.

Vosaltres poseu la gana i nosaltres els calçots!

Fonts:

Vikipedia

igpcalcotdevalls.cat